Čuvanje vina i odgovarajuća temperatura

Moglo bi se reći da u Srbiji postoji i sveto trojstvo alkoholnih pića. Imamo pivsku, vinsku i rakijsku Srbiju. Bez namere da ulazimo u diskusiju koje piće preferirate, iz kojih razloga, za koje prilike ili godišnje doba svi se slažu da odgovarajuća temperatura na kom se piće služi doprinosi celikupnom doživljaju uživanja u piću. Kod vina imamo dodatni zahtev da se vina ne čuvaju samo na “suvom i tamnom mestu” već i na odgovorajućoj temperaturi i vlažnosti.

Šta je bitno da znate kod čuvanja vina u kućnim uslovima:
  • Vina ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti
  • Vina zahtevaju stalnu temperaturu
  • Zatvarači ( pampuri ) zahtevaju određenu vlažnost
  • Vino je osetljivo na vibracije

Kako da sačuvate vino kao profesionalac (I ako niste somelijer!)

Zvuči neverovatno, ali je moguće. Svako od nas ima kod kuće bar dve ili tri boce vina. Da li će ona skupljati prašinu u špajzu ili zauzimati dragoceno mesto u klasičnom frižideru odluka je na Vama… Međutim kada taj broj počne da raste morate razmišljati o skladištenju boca. Opcije su metalne ili drvene police, opet špajz… Mala je verovatnoća da imamo podrum koji je siguran, ispunjava uslove za čuvanje vina i gde se može odvojiti prostor za tu namenu. Međutim ako živite u stanu, imate ograničen prostor, želite da se vitrina uklopi uz Vaš već postojeći nameštaj, rešenje za sve navedene parametre je vinski frižider.

Kako se zapravo čuva vino

Vinski frižideri su idelni za čuvanje vina zato što održavaju stalnu temperaturu, bez obzira na spoljašne uslove. Jedan od problema sa čuvanjem vina jeste, dnevno variranje temperature doma u kojem živimo. Na dugi rok razlike su još izraženije ako pogledamo temperature zimi i leti. Vlažnost vazduha je u našem podneblju jako izražena i svetlost može pogubno uticati na čuvanje vina.

Zbog svega toga vinski profesionalci, širom sveta troše jako puno vremena i energije kako bi sačuvali sve karakteristike vina. Vinarije svoja vina čuvaju u specijalnim podrumima, dok restorani imaju posebne prostorije za tu nameu ili friždere sa posebnom temperaturom. Kako bi ste prevazišli te napore i nedostatak vremena nudimo Vam veliki izbor vinskih virina.

Koliki Vam frižider za vino zapravo potreban?

Da bi ste uspešno odgovorili na ovo pitanje morate da imate podatak o tome kojim prostorom ( za vitrinu) raspolažete i koji broj boca želite, hoćete, možete da čuvate.

Prostor Ukoliko Već imate uređen stan sa nameštajem, bitno je prvo da nađete mesto gde će stajti, a posle toga jednostavno taj prostor izmeriti ( širina; visina; dubina). Napominjemo da je jako bitno da ostavite i prostor za otvaranje vrata, kako bi lakše upravljali sa svojim bocama. Takođe kod određenih modela bitno je da se ostavi dodatni prostor oko vitrine. Kod svakog modela na našem sajtu imate u opisu proizvoda tehničke specifikacije tj dimenzije vitrine.

Ukoliko je vitrina ugradna u dokumetaciji postoji PDF koji ima Upustvo za ugradnju.

Broj boca

U jedno budite sigurni, koliki god da je kapacitet Vaše vitrine, sigurno će te je popuniti. Iz tog razloga treba da prebrojite koliko trenutno imate boca u Vašem domu. Koliki broj boca čuvate, a koliki broj popijete, tj. kojom dinamikom pijete vina. Mišljenja smo da svakom ko ozbiljno pije vina ne treba da kupuje vitrinu koja je manja od 18 boca. Često ljudi pri kupovini misle da im je mala vitrina dovoljna, međutim posle par meseci se ispostavi da im je to nedovoljno. Pri kupovini razmišljajte kao o investiciji za budućnost.

Ukoliko imate neka pitanja ili nedomice povodom veličine i načina rada vinskih vitrina, slobodno nas kontaktirajte . Mi se nalazimo na adresi Vojvode Šupljikca 11A, a naš kontakt telefon je 069/ 465 33 33 Očekujemo Vas !