flaše

Koliko dugo može da traje vino u otvorenoj flaši?

Koliko traje vino ako je otvoreno? I… Da li se vino kvari ?

Većina vina mogu biti otvorena od 3 do 5 dana, pre nego što počne da se kvare. Naravno to zavisi od vrste vina i načina čuvanja, ali o tome u nastavku. Na reč pokvareno, ljudi imaju razne asocijacije, međutim kada je u pitanju pokvareno vino ono se “pretvara” u sirće, tako da vam ne može ni škoditi, a sigurno ga nećete puno popiti.

Koliko dugo može da traje vino u otvorenoj boci ?
Penušava vina

Penušava vina mogu trajati od 1 do 3 dana u frižideru sa orginalnim čepom. Penušava vina gube svoj karbonski deo jako brzo. Penušava vina koja su napravljena na tradicionalni način poput Cava ili šampanjca, trajaće nešto duže nego Prosecco vina. Razlog tome je što su vina koja su napravljena tradicionalnom metodom pod većim atmosferskim pritiskom, imaju više mehurica i zbog toga duže traju.

Bela vina i Rose vina

Bela vina i Rose vina mogu trajati 5 do 7 dana u frižideru sa plutanim čepom. Većina ovih vina može se piti još sedam dana. Međutim treba biti spreman na postepenu promenu ukusa vina. Razlog tome je što vino oksidira. Voćni karakter vina će takođe opadati.

Različita vina
Bela vina koja su odležela

Bela vina koja su odležala tipa Chardonnay i Viogner mogu trajati 3 do 5 dana u frižideru sa plutanim čepom. Bitno je naglasiti da otvorena, ova vina imaju tendenciju brže oksidacije iz razloga što kiseonik igra bitnu ulogu u njihovom sazrevanju pri starenju. Bitno je da ih čuvate uvek sa poklopcem.

Crvena vina

Crvena vina i vina mogu trajati 3 do 7 dana na tamnom mestu sa plutanim čepom. Ako vino ima više tanina i kiselina, duže će trajati nakon otvaranja. To zapravo znači da crvena vina sa malo tanina poput Pinot Noir-a ne treba čuvati, dok vina sa velikim brojem tanina, kao što je Petit Sirah se mogu čuvati dugo nakon otvaranja. Kod crvenog vina se dešava da neka vina imaju bolji ukus kasnije, nego nakon prvog dana otvaranja. Kod crvenih vina, ukoliko nemate frižider, možet ih čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Oplemenjena vina

Oplemenjena vina mogu trajati  i do 28 dana na tamnom mestu sa plutanim čepom. To su vina Port, Sherry i Marshala i oni imaju tako dugi rok trajanja iz razloga što u svom sastavu imaju veliki procenat alkohola. Kod njih je bitno da se ne izlažu svetlosti i toploti zbog toga što gube svoje arome. Vina koja će najviše zadržati svoja svojstva su Madeira i Marsala. Takođe sva slatka desertna vina zadržavaju svoja svojstva dugo po otvaranju uz poštovanje pravila da su dobro zatvorena i da su u frižideru.

Zašto se vina kvare?

Vina se nakon otvaranja mogu pokvariti na dva načina:

Prvi način je da kada baktrije sirćetne kiseline konzumiraju alcohol u vinu i metabolizuju ga u sirćetnu kiselinu. Tada vino ima oštar miris kao sirće.

Drugi način je da alkohol oksidira i izaziva oštar ukus, a vinu uskraćuje svežinu i voćne note.

Obe reakcije su hemijske i mogu se delimično sprečiti na niskim temperaturama.