Vino i hrana

“Ko ne pije vino sa hranom, uskraćen je za mnoga zadovoljstva” napisao je De Riheli, francuski kardinal, političar i kolekcionar umetničkih dela.

Postoje i oni koji nisu pristalice konzumiranja vina dok jedu. Možda oni samo nisu našli dobro slaganje između hrane i vina. Svi ostali koji to podržavaju, znaju određena pravila, koja se hrana servira uz koja vina, koja sorta, čak i koja godina. Za sve koji žele da nauče nešto novo o uparivanju hrane i vina u ovom tekstu Vam dajemo par korisnih informacija o kombinovanju hrane i vina.

Kombinacije hrane i vina mogu biti beskrajne. Zavise o toga koja vina imate, koja su Vam omiljena, i koju hranu volite da jedete.

Jedno od osnovnih pravila je da se bela vina slažu sa lakšom hranom i nežnijim ukusima, dok se crvena, složena vina, uklapaju sa jelima koja imaju puniji ukus. Ako sledite ovo pravilo nećete napraviti grešku, međutim morate voditi računa da pri konzumiranju hrane i vina ukus jednog ili drugog ne nadvlada već da se “slažu” i dopunjuju. Ono što će Vam svakako pomoći je da uvek krenete od vina koje volite, tako da ćete sami izabrati kombinaciju u kojoj ćete uživati.

Crvena vina i jaka hrana     

Poznato pravilo za kombinovanje vina i hrane je da crvena vina idu uz obroke sa mesom koja su jako začinjena. Crvena mesa imaju jak ukus, tako da ona često dominiraju nad vinom i služe se obično kao glavno jelo, pre deserta. Treba napomenuti da se crvena vina odlično slažu sa sa jelima koja u sebi sadrže  pečurke. Za pečurke važi da su aromatične tako da se mogu dobro uklopiti sa vinom.

vino

Bela vina i lagana jela

Bela vina se slažu uz lakšu hranu, poput jela od ribe i povrća. I ovde bi trebalo uzeti u obzir slaganje vina i hrane. Osvežavajuća bela vina dobro se slažu sa azijskom kuhinjom, posebno sa onim koja su malo više začinjena. Treba imati na umu da vina iz različitih regiona imaju različit ukus čak i ako se radi o istoj sorti vina. Zemljište, klima i drugi uslovi uglavnom dosta utiču, tako da i vina imaju različite tonove i ukuse.

Slatka vina uz deserte i sireve

Slatka vina se nikako ne preporučuju tokom obroka, ali svaki obrok oplemenjuju. Slatko ide sa slatkim ali različiti stepeni slatkoće takođe se razlikuju kod deserta. Na primer desert koji ima u sebi osvežavajući jogurt, ne ide uz najslađe vino. Sa druge strane vino muskat ide uz tiramusu. Pravilo je sledeće. Vino treba da bude slatko kao i poslastica u suprotnom će delovati gorko.

Kod sira ima bezbroj kombinacija. Ako su sirevi aromatični, oni se slažu sa tramincem ili nekim sirah. Ukoliko je sir dimljen, onda se on kombinuje sa šardoneom.

Šta je sa šampanjcem ?

Šampanjci se mogu poslužiti kao aperitiv za buđenje želje za hranom, kao i završnica obroku. Sveže suvo penušavo vino, se odlično slaže sa sa jelima od morskih plodova, pršutom, kavijarom, školjkama kao i ribom šaran. U zavosnosti od sadržaja šećera i zrelosti šampanjca serviraju se sa jelima, poput bakalara ili engleskog rostbeef-a. Na kraju obilnog obroka, često se poslužuju sveže i sočno voće. Šampanjac se slaže čak i  sa voćem, uz vođenje računa o uravnoteženosti kiselosti i slatkoće. Ovo je jedini način da osigurate dopunjavanje, a da se ukusi slažu. Kombinacija vina i hrane, može imati bezbroj kombinacija i zato partite svoj nos i ukus i zabavite se, odstupanje od pravila je dozvoljeno.

oysters