Starenje vina

Starenje vina

Starenje vina je prava umetnost, proces i iskustvo. Za neke ljudi vino je samo još jedno alkoholno piće, dok je za ljubitelje vino poseban doživljaj. Marka, boja, ukus, starost i naravno kvalitet, doprinose iskustvu i pamćenju događaja. Vina se uglavnom kupuju i popiju u kratko vreme, dok su neka pogodna za produženje života, za starenje i uživanje u budućnosti.

Proces starenja

Cilj procesa kao što je starenje vina je da se poveća ukus i sadržaj tela u boci. Dozvoliti da se prirodni sastojci poboljšaju, sazriju i time izvuku sve ukuse iz kvalitetne boce vina. Međutim, postupak vina je delikatan, važno je da se poštuju neka pravila. Vino može da se pokvari zbog više različitih situacija. Jedna od najčešćih je oksidacija, ako je boca izložena svetlosti ili skladištenja na neodgovarajućoj temperaturi. Na taj način se ukus, telo i boja vina mogu pogoršati.

Pokušaćemo da vam objasnimo sve što treba da znate o postupku starenja, kako zrelost menja sliku vaše omiljene boce. Kako vino čuvati što optimalnije kako biste iz njega izvukli najbolju i istinsku vrednost.

Stare flaše
Koja je svrha starenja vina?

Sveže fermentisano i rafinirano vino u suštini imat vrlo primarne arome. Velika većina će najverovatnije imati vrlo sveže i voćne ukuse. Nekim ljubiteljima vina ovaj ukus jako odgovara.

Međutim, za sve one koji žele iskusiti istoriju i puni ukus vina, proces odležavanja je neophodan. Ključna svrha procesa starenja vina je ceo paket iskustva degustacije vina. Vino može imati ukus više od osnovnih tonova. Od aroma lišća duvana u boci merlota, do voćnih podloga u čaši crnog pinoa, sekundarne note ukusa dobijaju na značaju. Odležavanje vina na pravi način podiže glavne sastojke, telo sa više slojeva i složenost ukusa prilikom pokušanja.

Ako ste se pitali zašto postoje ogromni vinski podrumi. Zašto pravi ljubitelji vina drže svoje omiljene boce za posebne prilike, odgovor na to pitanje je da vino dobije pun okus.

Promene u ukusu vina

Ako se vino skladišti na određen način, proces starenja će sa vremenom uticati na i ukus vina koji će se promeniti. U slučaju da vino nije uskladišteno na pravom mestu, u kratkom periodu vremena se mogu pojaviti mošusni i neprijatni ukusi.

U početnoj fazi proizvodnje vina vrlo su česte voćne note ukusa vina. U dužem periodu vremena, u procesu starenja vina, počeće da se pojavljuju sekundarni tonovi koje večina ljubitelja vina traži.

Važan faktor koji treba imati na umu je da što je vino starije, tonovi ukusa će biti različitiji. U svakom slučaju ostaće ista količina alkohola, zajedno sa očekivanom slatkoćom, suvoćom ili gorčinom. Pravilno skladištenje nije moguće samo u vinskim podrumima, to može da se postigne sa nekoliko caka i kod kuće!

Promene u telu vina

Pored ukusa vina, njegovo telo se menja tokom procesa starenja. U svežom mladom vinu su struktura, dubina i telo vina obično niske vrednosti. Sa vremenom će jedinjenja u vinu početi da se smanjuju, menjaju i formiraju nova kombinovana jedinjenja. Na primer, redukovani tanini može da završi u glatkom vinskom finišu, što ga čini pitkijim.

Telo vina može da utiče na iskustvo degustacije vina. Da biste osigurali optimalno uživanje u željenoj teksturi, preporučljivo je da razumete proces starenja vaših omiljenih vrsta vina.

Menja se i boja vina

Kako vino sa vremenom stari, tako je moguća i neznatna promena boje vina. U nekim slučajevima promena boje malo će uticati na vaše iskustvo. Međutim, ako postane jasno da je vaša boca vina oksidirala ili na bilo koji drugi način reagovala na neprimereno izlaganje svetlosti, boje mogu postati mutne i ometaju vas. Takva vina obično nisu najbolja da ih se popije.

Crvena vina će vremenom početi da razvijaju smeđe podtone, a bela će prelaziti u jantarne nijanse. To je organski proces koji se kontroliše brzinom oksidacije.

Ako se vaše vino pravilno skladišti, ovo smanjuje rizik od potpune oksidacije, njegova prirodna boja će se vremenom više očuvati. U slučaju da neželjeni vazduh uđe u bočicu, boje mogu početi drastično da se menjaju, što diktira neželjene promene ukusa i tela.

Koja su vina najoptimalnija za odležavanje?

Postoji mnogo mitova o čuvanju, starenju i konzumiranju vina. Neki kažu da je jedino crno vino pogodno za starenje. Ali naravno, ako se pravilno skladišti, svako kvalitetno vino može sa zrelošću dobiti nešto.

Vina prosečnih cena obično se kupuju za neposrednu potrošnju, dok se nekoliko skuplje boce vina prave sa namerom da se mogu čuvati duže vremena. Pored toga, neke boce vina prave se samo radi starenja. Naročito oni sa jakim taninima, za koje se zna da se sa godinama izuzetno poboljšavaju.

Pre nego što počnete kupovati boce vina, važno je razumeti koliki opseg kapaciteta ima odabrano vino. Za nežnije sorte poput rozea i belih vina, optimalno starenje je obično kraće. Penušava vina takođe mogu biti starena, ali način skladištenja je još puno važniji.

Kako čuvati vino da postignete optimalno starenje

Do sada ste već dobili dovoljno informacija i postaje sve jasnije kako vino sa vremenom menja ukus, telo i boju. U nekim slučajevima je to poželjno. Međutim, ako se starenje ne kontroliše pravilno, vino će odležati za vrlo kratko vreme i više neće postići željeni ukus.

Do takve situacije obično dođe sa netačnim ili neefikasnim skladištenjem. Način čuvanja vina izuzetno je važan, posebno ako želite da zadržite ili povećate njegovu vrednost. Evo nekoliko smernica koje će vam pomoći da iskusite sve pozitivne aspekte zrelosti vina.

  • Uvek čuvajte vino na 12 °C, bez obzira na vrstu, boju i telo. Iako je ovo za neke ljubitelje vina možda novo, ove informacije treba držati zajedno, a sva vina treba držati na istom mestu i temperaturi kako bi se održala organska ravnoteža sastojaka. Povišenjem ili snižavanjem temperature rizikujete ili oksidaciju ili brzo starenje, što vino može pokvariti. Kada ste spremni za uživanje u vinu, vreme je da ga ohladite na optimalnu temperaturu za serviranje.
  • Da biste čuvali vino, najbolje je urediti mesto sa što manje prodora svetlosti. Svako izlaganje UV svetlosti može ubrzati nekontrolisani proces starenja. To se ubrzo prepoznaje po boji, mirisu i ukusu vina.
  • Vlažnost je važna, jer takođe može povećati rizik od oksidacije ili plesni, što opet može da utiče na negativno starenje. Preporučeni procenat vlage za starenje vina je između 55 i 80%.
  • Tokom starenja vina pokušajte da izbegavate nepotrebne vibracije micanjem flaša.
  • Neprijatni i dugotrajni neprirodni mirisi takođe mogu uticati na proces starenja. Da biste osigurali skladištenje ili starenje, preporučujemo da vino ne skladištite u blizini svakodnevnog života, područja za kuvanje ili mesta koja često posećujete.
Zaključak

Ako ste dobro zapamtili gornje savete, vaše vino će najverovatnije biti sigurno i sjajno za uživanje u pravo vreme. Na takav način će vaše vino zadržati svoj primarni ukus ili ga podići na još viši nivo, poboljšati željeni ukus i sve sekundarne tonove.