Temperatura vina

TEMPERATURA SKLADIŠTENJA VINA

Učinkovito skladištenje vina i temperatura ključni su za održavanje kvaliteta i karakteristika. Temperature skladištenja nisu nužno iste kao i temperature serviranja. Posebno kod crnog vina, temperatura serviranja je viša od preporučene temperature čuvanja.

Optimalna temperatura skladištenja za sva vina, uključujući peneća vina, šampanjce i bela vina, je između 10 i 14°C. 

Kvalitetni ormar za vino ili hladnjak za vino treba da održava temperaturu od +/- 2°C. Za optimalne uslove čuvanja preporučujemo podešavanje temperature na 12°C.

Ako vino čuvate na ovaj način, a temperatura ne fluktuira za više od 2°C, tečnost će održavati temperaturu od 12°C. S obzirom da je temperatura vina dobro raspoređena, trebalo bi dugo da se promeni temperatura u boci.

Kada se čuvaju na takvoj temperaturi, vina se tokom vremena razvijaju, ispuštajući voćne mirise i različite arome.

Zadržavanje vina na hladnijim temperaturama neće štetiti samom vinu, već će ometati proces starenja jer će usporiti razvoj vina. Dugo skladištenje vina na višim temperaturama, poput 18-20°C, povećaće brzinu starenja i u većini slučajeva neće dozvoliti da se vino u potpunosti razvije. 

temperatura vina

TEMPERATURA SERVIRANJA VINA

Zbog ogromnog broja sorti grožđa dostupnih za mešanje postoji i dosta sorti vina. Vina se grubo mogu klasifikovati kao bela, crvena, rose i šampanjci.

Ove kategorije imaju širok raspon temperatura serviranja i kao rezulat toga frižideri za vino imaju temperature između 5-20 C. Za svaku vrstu vina postoji posebna optimalna temperature za posluživanje. Po vodiču rasponi temperature su sledeći:

  • Šampanjci, Proseko i ostala penušava vina 5-10°C
  • Svetla bela vina 6-11°C
  • Suva aromatična bela vina, sovinjon blank 7-11°C
  • Sva slatka i moderna vina 8-12°C
  • Crvena vina npr. Merlot, Rioja 9-12°C
  • Svetlo crvena vina npr. Pinot Noir, Gamai 10-15°C
  • Jaka crvena vina 16-19°C

Za crna vina se preporučuje čuvanje na malo nižoj temperaturi pre posluživanja. Kada se otvori, sipa u dekanter i posluži, u tom periodu temparatura će se malo povećati.