Zaštita vina u vinskim frižiderima

Vino je piće koje se bitno razlikuje od većine alkoholinih pića. Da bi se u njemu istinski uživalo treba mu posvetiti pažnju i čuvati ga na pravi način. Ovo možda zvuči pretenciozno, ali je istinito. Zaštita vina u vinskim frižiderima je jako bitna.

Da biste uživali u vinu, treba ga zaštititi. Naravno da postavljate pitanje, koji je najbolji način zaštite vašeg vina? Naš odgovor je – frižider ili vinska vitrina za vino.

Frižider za vino nije samo mesto za fizičko čuvanje boca, već i mesto koje će očuvati karakteristike samog vina do trenutka korišćenja. Svako ko uživa u vinu, zna kako treba čuvati vino, a smo mi odlučili, da Vam ukažemo na razloge zašto je ulaganje u vinsku vitrinu najbolje rešenje, kako bi ste najbolje zaštitili Vašu vinsku kolekciju. Zaštita vina je bitna zbog puno variacija. Ovo su ključni razlozi:

Stabilne temperature

Jedna od najvećih prednosti upotrebe frižidera za vino  je mogućnost održavanja stabilne temperature u celoj zapremini frižidera.

Većina ljudi koji ovo čitaju zna da vino treba čuvati na određenoj temperaturi, a ta temperatura može da se razlikuje u zavisnosti od vrste vina. Menjanje temperature nikada nije dobra za kvalitet vina, a često može biti uzrokovana otvaranjem i zatvaranjem vrata frižidera.

Stalna temperatura omogućiće da vino pravilno odleži i doprineće da otkrijete njegove prave ukuse i mirise, čineći da više uživate u vinu koje čuvate.

Frižideri za vino imaju mogućnost da konstantno odžavaju temperature, kako svojom konstrukcijom ( ventilator), tako i svojim  zidovima koji sadrže temperaturnu izolaciju.

Ako do sada niste znali frižideri u našoj ponudi imaju jednu, dve ili tri komore, koje mogu da obezbede, tri različite temperature. To će sigurno biti dobra vest za korisnike koji u svojoj kolekcji poseduju šampanjce, bele i crvena vina, a mogu da ih čuvaju na jednom mestu.

Vibracije

Još jedna stvar koja je jako bitna kod čuvanje vina su vibracije. Može delovati banalno, međutim vibracije mogu poremetiti proces starenja i zaštita vina, što za reziultat može imati da se vino rasloji i izgubi svoj viskozitet. Na ovaj problem posebno su osetljiva vina koja dugo stare.

Ako vino čuvate u običnom frižideru, vino će biti izloženo vibracijama i samim ti potencijalnom uništenju. Prednost upotrebe profesionalnih frižidera za vino je što svaki model ima kompresor koji radi bez vibracija, što znači da je vaša kolekcija bezbedna i da može da stari propisamo , bez bojazni od vibracija. 

Nema izlaganja prirodnoj svetlosti

Izlaganje svetlosti jedna je od najvećih pretnji boci vina i treba je izbegavati po svaku cenu.

Prirodno svetlo može razbiti i uništiti ukuse vina i svojim delovanje i učiniti ga da bude bezukusno i beživotnim.

Deblje boce mogu da pruže neki oblik zaštite, ali čak i najdeblje boce nisu potpuno bezbedne od štetnih uticaja svetlosti. Da biste postigli maksimalnu količinu zaštite od svetlosti, treba će vam siguran frižider za vino.

Frižideri za vino imaju staklena vrata koja imaju filter za odbijanje UV zraka. Kako smo već pomenuli da je temeperatura bitna, staklo na vratima je kaljeno i vakumsko, tako da ima i toplotnu izolaciju, sve u cilju zaštite Vaše kolekcije.

Bez pomeranja

Čuvanje vina u porodičnom frižideru nije optimalni način skladištenja vina. Kad se vrata neprestano otvaraju obično se pomeraju i stvari koje su u frižideru,  određena hrane ili pića. U tom slučaju verovatno će i Vaše vino u nekom trenutku biti pomereno.

Vino treba držati što je moguće mirnije i bez ikakvih pomeranja koji mogu potencijalno naškoditi vinu. Možda zvuči ekstremno, ali to je činjenica.

Vinu je potreban mir, koje mu dozvoljava da ostari na pravi način. Uz stabilnu temperature i zaštitu od svetlosti frižideri za vina čine savršeno mesto za čuvanje bilo koje vrste vina.

Vlažnost

Vlažnost je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir pri skladištenju vinske kolekcije, jer može dovesti do toga da se vino pokvari.

Ako je vazduh previše suv, pluta se osuši i omogućava propuštanje kiseonika kroz bocu, što vino pokvari oksidacijom. Ako je vazduh previše vlažan, frižider može postati vlažan i stvarati kondenzaciju, što na kraju vodi do pojave štetnih plesni.

Srećom, frižideri za vino imaju ugrađene aktivne ovlaživače kako bi izbegli ove probleme, sposobni su da održe unutrašnju vlažnost prihvatljivom brzinom i neki modeli Vas čak i obaveštavaju ako se pojavi problem.

Namenski prostor za skladištenje

I na kraju, frižideri za vino su fantastični za zaštitu vašeg vina, jer su napravljeni iz tog razloga.

U njima ćete imati mogućnost da na drvenim policama uz optimalnu temperaturu i vlažnost sačuvate vaše vino, kako bi mogli da uživate u njemu.

Vitrine koje imamo u ponudi su različitih veličina, tako da mogu zadovoljiti, kako potrebe za kapacitetom, tako i uklopiti se u sve dimenzije koje imate za raspolaganje za čuvanje vina.

Svakako frižider za vino će uvek pružiti mnogo bolju zaštitu, nego skladištenje u ostavi ili u kućnom frižideru. Svakao naše moderne linije frižidera, mogu oplementi vaš prostor gde god da se odlučite da će stajati Vaš frižider.