Razlike između ugradnih i samostojećih vinskih vitrina

Pre kupovine, bitno je da odlučite da li Vam treba samostojeća ili ugradna vinska vitrina. Dešava se da se ljubitelji vina zagledaju u neki samostojeći model privučeni njegovim kapacitetom ili dimenzijama i jave sa pitanjem: “Kako bih ja mogao ovu vitrinu da ugradim?”

Samostojeći modeli vinskih vitrina nemaju rešenu ventilaciju za rashladni sistem uređaja i to je glavni razlog zbog koga nisu predviđene za ugradnju u elemente. Pored toga, kod njih postoji niz kostruktivnih rešenja koji ih čini nepodesnim za ugradnju:

  • Vrata se postavljena na takav način da kada se otvaraju ulaze u prostor pored vineske vitrine.
  • Ručka za otvaranje se nalazi na levoj bočnoj strani vrata.
  • Šarke se nalaze uvek na desnoj strani uređaja i više su za ~1cm od kućišta uređaja.
Dunavox DX-30.80DK vinska vitrina

Iz navedenih razloga teško je samostojeću vitrinu elegantno postaviti u element, što je istovremeno nepovoljno i za rashladni sistem jer u pri nedostatku ventilacije dolazi do njegovog pregrevanja. Time se skraćuje radni vek uređaja i može dovesti do ozbiljnih kvarova. U takvim situacijama uvek preporučujemo kupcima da se opredele za neki od ugradnih modela vinskih vitrina.
Za postavljanje samostojeće vitrine potrebno je ostaviti 5-10cm sa svih strana uređaja kako bi vazduh mogao da cirkuliše preko zadnje strane gde se nalazi kompresor.

Kod modela vinskih vitrna predviđenih za ugradnju ventilacija rashladnog sistema je rešena kroz donji deo uređaja gde se vrši aktivno hlađenje kompresora i kondenzatora ventilatorima. Ugradne vinske vitrine karakterišu i sledeći kostruktivni elementi koji doprinose lakoj ugradnji i postavljanju u elemente:

  • Vrata se otvaraju u ravni sa kućištem uređaja i moguća je laka promena smera otvaranja vrata
  • Ručke za otvaranje su montirane na prednjoj strani vrata
  • Šarke su postavljene u ravni sa gornjom stranom uređaja i ne štrče iz kućišta na gore.
Dunavox DAU-32.81DBK vinska vitrina

Sve ove karaktersitike čine podpultno ugradve vinske vitirne idealnim za postavljanje u elemente, pri čemu je ugradnja jednostavna a izgled vitrine u pravilno napravljenom otvoru za nju besprekoran.

Ugradne vinske vitrine imaju crna kućišta i sa bočnih strana izgledaju jednako atraktivno kao i samostojeće vitrine. U tom smislu nema prepreka da se one postave samostalno, ali je daleko efektivnije kada su lepo postavljene u namenski napravljen element.

Potražite da li u ponudim imamo samostojeća ili ugradna Dunavox vinska vitrina koja bi bila idelana baš za vas!